اختراع دستگاههای جوشکاری موجب شده تا صنایع بزرگ و کوچک پیشرفت زیادی کنند. امروزه این دستگاهها نه تنها در صنایع فلزی؛ بلکه برای اتصال انواع سرامیک یا کامپوزیت ها و … نیز به کار میرود. این دستگاه منحصر به فرد که کارها را در صنایع مختلف آسانتر کرده است، انواع گوناگونی دارد. به دلیل اهمیت آن در این بخش میخواهیم به معرفی انواع دستگاه جوش بپردازیم.
انواع دستگاه جوشکاری
دستگاه جوشکاری تنها مخصوص اتصال دو فلز به یکدیگر نیست؛ بلکه کاربردهای متعددی در صنایع مختلف دارد. با اینکه دستگاههای جوشکاری متنوع هستند؛ اما تمامشان به کمک جریان مستقیم یا جریان متناوب فعالیت میکنند و با ثابت نگه داشتن ولتاژ، پارامتر دیگری را برای عملکرد درست تغییر میدهند. به طور کلی انواع دستگاه جوش را میتوان به شرح زیر طبقه بندی کرد:
دستگاه جوش قدیمی یا ترانسفورماتور
یکی از انواع دستگاه جوش قدیمی، دستگاه ترانسفورماتور است. این دستگاهها از دو سیم پیچ اولیه و ثانویه تشکیل شده و با استفاده از آن میتوان دو عملکرد افزاینده و کاهنده را ایجاد کرد. به طور کلی دو مدل از این دستگاهها به شکل ساده یا پیچیده در بازار قابل مشاهده هستند. در ترانسفورماتور نوع ساده یک باتری معمولی وجود دارد که وسیله با استفاده از آن به فعالیت میپردازد؛ اما ترانسفورماتور پیچیده، همچون نامش پیچیدهتر است و وزن و حجم بیشتری نیز دارد. در حقیقت این مدل با کنترلرهای کامپیوتری CNC و تکنولوژی IGBT کار میکند.
دستگاه جوش مجهز به مولد
به تدریج انواع دستگاه جوش به روز رسانی شدند و نوع دیگری به نام دینام جوشکاری خلق شد. این دستگاه با اینکه نسبت به ترانسفورماتور عملکرد بهتری از خود نشان میدهد؛ اما امروزه در بین خریداران محبوبیت خاصی ندارد. از عیبهای دینام جوشکاری میتوان به سر و صدای زیاد و آسیب به محیط زیست اشاره کرد. همچنین برای نگهداری از آنها نیز مجبور هستید هزینه زیادی پرداخت کنید. معمولا کاربرد این دستگاهها در جاهایی است که فضای وسیعی دارند.
دستگاه جوش با دستگاه جوش رکتی فایر
دستگاه رکتی فایر از طریق فیشهای مخصوصی موفق به دریافت برق سه فاز شده و آن را تبدیل به جریان مستقیم میکند. این تغییر مقدار جریان را پتانسیومتر انجام میدهد. میتوان گفت تقریبا ایرادهای دو نوع دستگاه جوشکاری گفته شده در رکتی فایر برطرف شدهاند. رکتی فایر بیشتر در پروژههای صنعتی سنگین مثل ساخت لولههای انتقال نفت، مخازن، عملیاتهای ساختمانی، تولید پل و ساختمانهای پیچیده کارامد است. البته نمیتوان گفت که دستگاه جوشکاری رکتی فایر یک دستگاه همه چیز تمام است؛ چراکه این دستگاهها برق زیادی مصرف کرده و وزن بالایی نیز دارند و برای خرید آنها باید پول زیادی پرداخت کرد.
دستگاه جوش اینورتر
تازهترین انواع دستگاه جوشکاری که به بازار راه پیدا کردهاند، دستگاههای جوش اینورتر به حساب میآیند. دستگاه جوش اینورتر از یک منبع تغذیه انرژی خود را کسب میکند. همچنین جوشکار از طریق یک نرم افزار کامپیوتری میتواند جریانهای خروجی و ولتاژ ایجاد شده را مدیریت کند. صاحبان صنایع میتوانند با استفاده از این نوع دستگاه، لذت کیفیت جوشکاری العادهای را تجربه کنند. خوشبختانه در مدل اینورتر ایرادات سایر مدلها مانند وزن بالا برطرف شده است؛ به همین دلیل حمل و نقل این دستگاهها در پروژههای مختلف به راحتی امکان پذیر است. معمولاً دستگاه جوش اینورتر در صنایعی مثل کشتی سازی، کارخانههای صنعتی و نیمه صنعتی، خطوط ریلی، ساختمان سازی و صنعت هوافضا استفاده میشود.
جمع بندی
ما در این مطلب از آذین در به شما انواع مختلفی از دستگاههای جوشکاری و کاربرد آنها را معرفی کردیم. خوشبختانه انواع دستگاه جوش در بازار امروزی با قیمتها و کیفیتهای متفاوتی به چشم میخورند. اینکه شما کدام یک از انواع آنها را انتخاب میکنید، بستگی به حیطه کاری و بودجه شما دارد.
برخی از سوالات متداول
چگونه میتوان مقدار خروجی آمپر در دستگاه جوش رکتی فایر را مشاهده کرد؟
از طریق صفحه نمایش روی دستگاه جوش رکتی فایر میتوان از مقدار خروجی آمپر باخبر شد.
دستگاه جوش با ترانسهای قدیمی معمولا چه ولتاژ و شدت جریان الکتریکی دارند؟
شدت جریان الکتریکی در ترانسفورماتورها 50 تا 400 آمپر و میزان ولتاژ در آنها بین ۱۰ تا ۵۰ ولت در نظر گرفته میشود.
در هنگام خرید انواع مناسب دستگاه جوش باید به چه مواردی دقت و توجه کرد؟
اگر قصد خرید انواع دستگاه جوش را دارید، بهتر است قبل از خرید به فاکتورهایی مثل میزان آمپر دستگاه، نوع مبدل، نوع دستگاه، ظرفیت، سیکل عملکرد، امکان حمل و نقل، قیمت و برند دستگاه دقت نمایید.